Preventie en Hulpverlening

IMG_2611De waterhulpverleners van de Reddingsbrigade Zwolle worden ingezet bij diverse evenementen in voornamelijk de regio, maar ook in de rest van Nederland. Daarnaast is er een rampenploeg die in actie kan komen bij hoog water, waar ook in Nederland.

Voor het varend redden beschikt de afdeling over 2 boten: de ZWO118 (bondsvlet; sinds 2010) en de ZWO119 (Tinn Silver; sinds 2014). De laatste eenheid is tot 1 januari 2018 onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV) geweest als ZWO019. De voormalige boten ZWO118 (Draco Max) en ZWO119 (BRB) zijn in 2014 verkocht na respectievelijk 13 en 5 jaar dienst.

Uiteraard komt er vaak hulp van leden van andere brigades, zowel van binnen de Veiligheidsregio’s (RVR) IJsselland en Twente als ook daarbuiten (Den Helder, Apeldoorn, Nijeveen). Ook vanuit het bondsbureau in IJmuiden hebben we al meermalen hulp mogen ontvangen. Andersom helpen wij ook bij de bond en andere brigades (binnen en buiten de regio). Onze leden zijn daarnaast ook actief bij strandbewaking, o.a. in Den Helder, op Texel en in Zeeland.

Voor de eerste hulp aan drenkelingen is een groot aantal vrijwilligers extra opgeleid. De meesten volgen de cursus “Medic First Aid” (MFA) of hebben een Oranje-Kruis-diploma gehaald. Jaarlijks worden herhalingslessen gevolgd om de kennis actueel en het diploma geldig te houden.

29-Mar-2014-reddingsbrigade_Zwolle-010